La primera jugadora de futbol femení

 Ana Carmona Ruiz, coneguda també com a Nita va néixer a Màlaga el 1908.

Va ser una futbolista espanyola que es va destacar com migcampista. Transvestint-se va aconseguir jugar a mitjan anys vint amb l'Sporting Club de Màlaga.

Des de ben petita Ana es va criar veient com els mariners anglesos de davant d'on vivia en el seu temps lliure jugaven a futbol. A ella li cridava l'atenció i sempre a la mateixa hora es dirigia al seu balcó des d'on veia els partidets que feien els treballadors.
Nita, va demanar poder jugar a futbol encara que sabia que era un esport d'homes. El seu pare en veure el desig de la seva filla va decidir contactar amb els responsables del Club de la seva ciutat. Van aconseguir aliar-se amb la massatgista del club i així va ser com va començar a practicar l'esport que tant estimava.

Per a jugar a futbol en una època on les dones no ho tenien permès, es recollia el cabell ocultant-lo amb l'ajuda d'una gorra o boina llavors permissible en la pràctica d'aquest esport. S'embenava el pit i vestia amb pantalons llargs fins als genolls i samarretes de talles més grans a la seva per tal de passar per desapercebuda.

Així va jugar al Màlaga i al Vélez Club de Futbol on li van posar el sobrenom de "Veleta", ja que, segons els seus companys d'equip, canviava d'home a dona i viceversa com una Veleta.

Malgrat això, un periodista va sospitar i finalment descobrir que es tractava d'una noia i va estar molt perseguida i l'escàndol del públic va fer que patís arrestos domiciliaris i amenaces.

El seu joc destacava per sobre de molts dels seus companys. Dominava el joc aeri i tenia molta qualitat tècnicament. Malgrat ser noia, era molt estimada pels veïns i aficionats del club de la seva ciutat.

Va morir jove, als 32 anys de tifus. Curiosament, la van enterrar amb la samarreta del Màlaga al costat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Claudia Pina

Coneix-me

Un clàssic de rècord